Värmlands Flygklubb utbildar piloter genom sin flygskola Värmlands Flygskola i PPL (A) och LAPL (A).
Vår teoriundervisning börjar under hösten. Vi kommer den 15 september 2021 att hålla en informationsträff i terminalbyggnaden på plan två på Karlstad flygplats klockan 19.00 för de som är intresserade av att ta flygcertifikat.
Teorin läses i nio block (nio olika ämnen) och pågår under hela vintern och vi kommer att vara klara med den teoretiska utbildningen under våren i april/maj. Det absolut bästa är att starta sin teoriutbildning hos oss under hösten, men då varje ämne läses in separat går det bra att hoppa på vår teoriutbildning löpande.
Hur mycket kostar det att ta flygcertifikat?
Kostnaden beror naturligtvis på hur många flygtimmar du behöver innan uppflygning, men man får räkna på att kostnaden blir c:a 100000 kr för ett PPL medan ett LAPL kostar ca 80 000kr.
Vilka teoretiska ämnen läser man under PPL/LAPL-teorin?
• Flygningens grundprinciper – hur planet kan flyga
• Luftfarttyg generellt – hur planet är uppbyggt
• Prestanda och färdplanering – prestandaberäkningar på en flygning från start till landning
• Mänskliga faktorn – människans förutsättningar och begränsningar
• Meteorolgi – lära sig tolka väder på ”papper” och på ”himlen”
• Navigation – kunna ta sig från A till B
• Flygoperativa procedurer – regler
• Luftfartsystemet och flygsäkerhetsstandard – regler
• Kommunikation – radiobehörighet
Vad lär man sig under den praktiska delen?
Först lär man sig att manövrera flygplanet i ett s.k. övningsområde i flygplatsens närhet. Sedan tar man med sig den kunskapen till flygplatsen och lär sig att starta och landa. När det är klart är det dags för den första ensamflygningen utan lärare, först i trafikvarvet sedan i längre och längre från flygplatsen, genom att navigera med visuella hjälpmedel. I slutet av utbildningen ingår att öva, tillsammans med lärare, på att flyga enbart med hjälp av instrumenten.
Den praktiska delen består av minst 45 h varav ungefär 10 timmar ensam i flygplanet.
Vad får man göra med ett privat flygcertifikat, PPL?
Ett PPL är en grund för att vidareutbilda sig till kommersiell pilot eller instruktör.
Med PPL har du möjlighet flyga enmotoriga flygplan i stort sett var du vill i världen.
Du har också möjlighet att hyra flygplan, såväl i Europa där de använder samma certifikat som i Sverige (JAR-FCL) som i många andra länder. I USA är det ganska lätt att konvertera sitt PPL till landets motsvarande certifikat, vilket krävs för att hyra flygplan/flyga.
Har du egen firma kan du eventuellt använda ditt certifikat för tjänsteresor, men du får inte transportera passagerare/varor och ta betalt för tjänsten som pilot.
Hur behåller man certifikatet?
För att få behålla ditt PPL måste du sedan flyga med viss regelbundenhet och dessutom genomgå läkarundersökning med vissa intervall. Kraven är emellertid ganska moderata. Ditt PPL (eller snarare klassbehörigheten för enmotoriga kolvmotorplan) måste förnyas vartannat år. Innan din behörighet löper ut så måste du de senaste 12 månaderna ha flygit 12 timmar varav 1 timme med flyglärare. Det är dock inte fråga om en regelrätt uppflygning, utan du kan nyttja din flyglärartimme till att öva det du tycker att du behöver öva på. Alternativt till detta så kan man endast göra en så kallad PC (Proficiency Check) med en kontrollant på flygklubben, då en bedömning görs.
Vad är skillnaden mellan PPL och LAPL?
När man tänker på flygcertifikat, tänker man kanske i första hand på ett PPL (Private Pilot Licence) men nu finns även ett alternativt certifikat LAPL (Light Airplane Private Licence), framtaget av EASA. Det är lite billigare och med några färre behörigheter för den som inte tycker sig behöva ett PPL.
Nedan finns ett försök att reda ut de viktigaste skillnaderna.
Utbildning
Teori: ingen skillnad.
Praktik:
PPL: 45 timmars flygträning. 10 solo timmar varav 5 ska vara distansflygning (flyga 150 Nm och landa på två andra flygfält än utgångsfältet).
LAPL: 30 timmars flygträning. 6 solo timmar varav 3 ska vara distansflygning (flyga 80 Nm och landa på ett annat flygfält än utgångsfältet).
Behörigheter
PPL: Grund för att vidareutbilda sig till kommersiell pilot eller instruktör.
LAPL: Flyga VFR (Visuella flygregler) under dager, samt i mörker om man är behörig.
Ta med max 3 passagerare på enmotoriga landflygplan med max startvikt 2000 kg.
Medföra passagerare 10 flygtimmar efter godkänd uppflygning.
Flyga i Europeiskt luftrum.
För mer information och samt aktuella kursstarter, kontakta utbildningsansvarig för Värmlands Flygskola.
I första hand teoriansvarig Anders Axelsson, 070-6412812, anders.axe@gmail.com eller Skolchef Peter Magnusson, 070-9185730, peter.magnusson@avicon.se